LAVANTA YETİŞTİRİCİLİĞİ


LAVANTA NEDİR? NE İŞE YARAR?

Lavanta bitkisi, 1 m’ye kadar uzayabilen, yarı çalımsı, uzun süre yaşayabilen bir bitkidir. Lavanta bitkisinin ekonomik olarak çiçek kısımları kullanılır. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağ, dünya ticaretinde önem arz eden 15 uçucu yağ türünden bir tanesidir. Lavanta en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır. Ayrıca sabun gibi kimyasal ve endüstriyel alanlarda da çok sık kullanılan bir üründür.  Sağlık konusunda da önemli bir etkiye sahip olan lavanta gece uyuyamayanların ve baş ağrısı çekenlere sakinleştirici özelliği ile rahatlama etkisi yaratmaktadır. İdrar artırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici özelliğe sahiptir.

LAVANTA İKLİM VE TOPRAK ÖRTÜSÜ NASIL OLMALI

 Lavanta, toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Anadolu’nun hemen hemen her yerinde yetişir. Tabi ki bu şu anlama gelmiyor, verimsiz topraklarda alacağın ürünle verimli yerde alacağın ürün miktarı bir olamayacaktır. Bir dekar alandan iklim ve toprak koşullarına göre sapsız kuru çiçek verimi 100 kg ile 500 kg arasında değişmektedir.

LAVANTA EKİMİ

Lavantanın toprakla buluşturulmasında dikkat edilecek husus tohumu direk olarak ekilmesi doğru değildir. Bitkinin ilk çıkışında yabancı otlarla mücadele etmesi ve toprak altında fire verebilmesinden dolayı, tohumu önce fide haline getirebilecek seviyeye getirdikten sonra 100*40 veya 120*50 gibi aralıklarla fidelerin dikilmesi daha uygun olacaktır. Fidenin sulanmasında  Gübreleme ve Bakım Fide dikimi yapıldıktan sonra belirli aralıklarla 3–4 defa sulama yapılmalıdır.

LAVANTA FİYATI

Lavantanın dönüme verimi çiçek olarak 100 ile 500 kilogram arasında ürün elde edilirken, bu yağ oranında %2-%5 arasında değişmektedir.1 kg yaş lavanta 1,5 TL - 2,5 TL arasında değişirken, 1 kg kurutulmuş lavanta 15 TL- 20 TL arasında değişen fiyatlardan satılmaktadır. Bu da bir dekar alandan ortalama 600-800 TL gibi kazanç sağlayacaktır.